صفحه نخست > دیدگاه > سیاست دوگانه و مخدوش کرزی در آیینۀ ملالی پاکستان و سپوژمی افغانستان

سیاست دوگانه و مخدوش کرزی در آیینۀ ملالی پاکستان و سپوژمی افغانستان

محمد اکرام اندیشمند
يكشنبه 19 جنوری 2014

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

حملۀ طالبان بر ملالی پاکستانی:

سال پار خورشیدی(18میزان1391/9 اکتوبر2012)دختر نوجوان پاکستان را به اسم ملالی(ملاله)یوسفزی، تروریستان طالب پاکستانی به گلوله بستند.
ملالی، زادۀ دوازدهم جولای 1997 از وادی سوات پاکستان، خاطرات روزانۀ خود را با نام مستعار گل مکی در مورد گروه طالبان، به خصوص در مورد افکار و عملکرد زن ستیزانۀ آنها و سایر جنایت های شان، می نوشت و به رادیو بی بی سی می فرستاد. او با این خاطرات نویسی اش شهرت یافت و پس از آنکه دولت پاکستان در سال 2009، طالبان را به فرماندهی مولوی فضل الله که اکنون رهبری تحریک اسلامی طالبان پاکستان را بدوش دارد، از سوات بیرون کرد، به ملالی نشان "شجاعت" داد. اما ملالی در هژدهم میزان1391(9اکتبرو2012)، زمان بازگشت از مکتب به خانه، مورد حملۀ تروریستان طالب قرار گرفت و از ناحیۀ سر به شدت زخم برداشت. پس از این حمله، احسان الله احسان سخنگوی طالبان پاکستان به رسانه ها گفت که تحریک اسلامی طالبان پاکستان، ملالی را که افکار ضد اسلامی و ضد تحریک طالبان داشت، مورد حمله قرار دادند.

واکنش های بین المللی در حمله بر ملالی:

عکس العمل دنیا در حملۀ مرگبار طالبان پاکستان بر ملالی بسیار زودهنگام، گسترده و شگفت آور بود.
امارات متحده عربی برای انتقال ملالی هواپیمای ویژه فرستاد. ملالی به سرعت به انگلستان انتقال یافت و در شهر بیرمنگهم مداوا شد. تمام اعضای خانواده اش نیز به انگلستان انتقال یافتند. ضیاءالدین یوسفزی، پدر ملالی از سوی دولت پاکستان به عنوان دیپلومات در شهر بیرمنگهم مقرر شد. و حکومت پاکستان برای دستگیری عاملان حمله به ملالی یکصد هزار دالر جایزه تعین کرد.

ملالی در انگلستان صحتش را باز یافت و با تشویق و حمایت کشورهای مختلف دنیا به شهرت جهانی رسید و از او تصویر یک قهرمان جامعۀ بشری ترسیم یافت.
برای ملالی صندوق مخصوص مالی ساخته شد تا از آن در تعلیم و تحصیل دختران استفاده شود. آنجلیناجولی بازیگر هالیود، دوصد هزار دالر به این صندوق واریز کرد و ده ها هزار دالر دیگر به این صندوق ا زگوشه و کنار دنیا سرازیر گردید. فلیپ دویس گوگنهایم کارگردان معروف امریکایی در هالیود، از ساخت فیلم مستند در بارۀ ملالی خبرداد.
پارلمان کشور ناروی پیشنهاد کرد تا ملالی نامزد جایزۀ صلح نوبل در 2013 باشد.
مجلۀ معروف "تایمز" چاپ لندن در سال 2012 ملالی را که هنوز تحت مداوا بود، نوجوان سال نامید. مجله امریکایی"تایم"در سال بعد(2013) ملالی یوسفزی را یکی از صد شخصیت پرنفوذ و تأثیرگذار جهان انتخاب و معرفی کرد.
ملالی در سال2013 جایزۀ صلح بین المللی معتبر"تیبرری"در اروپا را بدست آورد. و در همین زمان جایزۀ سخاروف را به عنوان جایزۀ حقوق بشری پارلمان اروپا گرفت.
ملالی کتابی را در عنوان "من ملاله هستم" نگاشت. او گفت که این کتاب تنها داستان خودش نیست؛ بلکه داستان شصت و یک ملیون کودکانی است که از تعلیم بازمانده اند. ملالی در جون 2013 به مقر سازمان ملل رفت و بمناسبت شانزدهیمن سالروز تولدش در برابر سرمنشی سازمان ملل، گوردون براون صدراعظم انگلستان و صدها جوان و نوجوان بین 12تا25 سال از هشتادو پنج کشور جهان سخنرانی کرد. او طالبان را یک گروه تروریستی شکست خورده خواند.

واکنش کرزی و وزیرمعارفش در حمله بر ملالی پاکستانی:

رئیس جمهور کرزی و وزیر معارف حکومت او حتی بیشتر و داغتر از حکومت و حاکمان پاکستان پس از حمله بر ملالی یوسفزی واکنش نشان دادند.

کرزی حمله بر ملالی را به شدت نکوهش کرد. او این واکنش خود را در گفتگوی تیلفونی با آصف علی زرداری رئیس جمهور آن زمان پاکستان بیان داشت. و برای حمایت از ملالی در بیست و سوم میزان1391(14 اکتوبر2012)ده نامۀ جداگانه به ده رهبر سیاسی و مذهبی پاکستان نگاشت. وی در نامه هایش از آنها خواست تا نگذارند صدایی که در حمایت از ملالی یوسفزی بلند شده است، ساکت شود. او در بخشی از این نامه ها نگاشت که:
"حمله بر یک کودک دختر این را می رساند که مردم منطقه بخصوص ملت های دوطرف خط دیورند با دشمن خطرناکی مواجه هستند که می خواهند حال و آینده آنان را در تاریکی و جهالت نگهدارند، مکاتب و مدارس شان را مسدود کنند و از تعلیم علوم دینی و عصری آنان را محروم سازند."

فاروق وردک وزیر معارف حکومت رئیس جمهور کرزی یک روز قبل از نامۀ موصوف به تمام مکاتب افغانستان دستور داد تا برای صحت یابی ملالی مراسم دعا برپا کنند. وی در این روز(22میزان1391) به محفل دعا خوانی برای ملالی پاکستانی به لیسه رابعه بلخی شهر کابل رفت و این دختر نوجوان پاکستان را قهرمان خواند.

سپوژمی هلمندی؛ پیش مرگ نجات یافته از عملیات انتحاری طالبان:

سپوژمی دختر ده سالۀ هلمندی که از سوی طالبان به عنوان پیش مرگ یک عملیات تروریستی مدنظر گرفته شده، جان سالم بدر برد. این دختر که در ولسوالی خانشین ولایت هلمند سکونت دارد عصر روز یکشنبه پانزدهم جدی 1392 (5جنوری2014) از سوی پولیس مرزی باز داشت شد. هر چند گزارش های متفاوتی در مورد وی که بدون واسکت یا با واسکت(جلیقه) انتحاری گرفتار شده است، انتشار یافت، اما نکتۀ مهم و مشترک در تمام این گزارش ها، به نقش برادر و احتمالاً پدر این کودک ده ساله در این حملۀ نافرجام انتحاری بر میگردد.

برادر سپوژمی از قوماندانهای طالبان در ولسوالی خانشین است که خواهر کودک خود را مامور می سازد تا یک حملۀ انتحاری را بر مقر پولیس منطقه با پوشیدن واسکتِ مملو از مواد منفجره به انجام برساند. به روایتی از تشویق پدرش نیز سخن می رود. اما سپوژمی از این مرگ حتمی نجات می یابد و به چنگ پولیس می افتد. نکتۀ بسیار مهم این است که سپوژمی ده ساله پس از بازداشت، هم با "زبان حال" و هم با "زبان قال" می گوید که به خانه بر نمیگردد. او نه تنها از برادرش که قوماندان طالبان در خان نشین است می هراسد، بلکه از عبدالغفور پدرش نیز شکایت و نگرانی دارد. او به خبرنگاران گفته است که پدرش نیز از او با تهدید خواسته بود تا جلیقۀ انتحاری به تن کند و خود را میان پولیس منفجر سازد.

وجدانهای خفتۀ دنیا در برابر سپوژمی افغانستان:

وقتی سپوژمی دختر ده سالۀ هلمندی افغانستان از مرگ اجباری تروریستان طالب نجات یافت و از بازگشت به خانه اش که برادر طالب و تروریستش در انتظار او است، امتناع کرد، هیچ صدایی از دنیا بر نخواست. نه امریکا، نه اروپا، نه سازمان ملل متحد و نه هم برادران مسلمان عرب ما در عربستان سعودی سرزمین وحی و ظهور اسلام و در کشورهای عربی دیگری چون: امارات متحده که برای انتقال ملالی پاکستانی هواپیمای ویژه فرستاد و نه در کویت، قطر و . . . هیچ کسی نگفت که سپوژمی، دختر ده ساله را به برادر تروریستش بازنگردانید. هیچ صدایی از آنها بر نخواست که هزینۀ تعلیم و تحصیل سپوژمی ده ساله را ما می پردازیم و سپوژمی بجای بازگشت که ممکن است باردیگر به پوشیدن جلیقۀ انتحاری واداشته شود، به مکتب برود و برای فردای خودش و افغانستان، دانشجو و متخصص یک رشتۀ علم باشد.

استرداد ملالی به برادر تروریستش؛ واکنش رئیس جمهور کرزی:

وقتی ملالی یوسفزی در سوات پاکستان باحملۀ طالبان مجروح شد، دولت پاکستان برای دستگیری عاملان حمله، یکصد هزار دالر جایزه تعین کرد.
اما رئیس جمهور کرزی به جای آنکه فرمان دستگیری برادر سپوژمی را به عنوان تروریست خطر ناک و بی رحمی که خواهر ده ساله اش را به عملیات تروریستی مجبور می سازد، صادر کند، به بازگرداندن سپوژمی به خانواده اش دستور داد.
در خبرنامۀ ریاست جمهوری که در هفدهم جدی1392(7جنوری2014)به رسانه ها ارسال شد، گفته شد:"وزیر داخله وظیفه دارد بعد از حاصل کردن اطمینان و گرفتن ضمانت در حضور بزرگان هلمند(این دختر را)را به خانواده اش باز گرداند. . . ."
از وزیر معارف حکومت کرزی که برای شفای ملالی پاکستانی از زخم طالبان، دعاخوانی سرتاسری در افغانستان براه اندخته بود و آن دختر پاکستانی را قهرمان خواند، نیز صدایی بر نخواست. وزیر معارف نگفت که سپوژمی را نه نزد برادر تروریستش، بلکه به مکتب بر گردانید. و من به حیث وزیر معارف افغانستان وظیفه دارم که زمینه را برای تعلیم و تحصیل او مساعد کنم.
اما پرسش اصلی این است که:
بازگرداندن سپوژمی، دختر ده ساله نزد قوماندان طالبان که او را به پوشیدن جلیقۀ انتحاری واداشت، به چه معنی است و حکایت از کدام سیاست دارد؟

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • در میان کوچیها زن هیچ ارزشی ندارد و یک بار مصرف است. مثل مال است. هر وقت دلشان خواست میفروشند یا میکشند.
    با اوردن انتحار میان زنان، شاید پدران و برادان سوژمی و امثال او پولهای خوبی را به جیب بزنند. این فرهنگ اصیل این کوچی زادگان است.
    فاروک وردک، کرم خرم و خرزی ها و یونها با فروختن ناموسشان نیز پولهای گزافی به جیب میزنند. حالا پدر و برادر سوژمی جای خود.

  • دوستان این سیاست پشت پرده را نه تو دانی و نه من !
    با این تفاوت که ملالی پاکستانی یک اجنت بیگانه بود که چه سرو صدای بر پا کردو حتی در کنفرانس سازمان ملل به نوشته که به انون دادن بودند خواند همه را تحت تاثیر قرار دادو چه هل و بل که نشد ان دختر حالا نا بغه شده ،اما در افغانستان قضیه فرق مکند ده ها صد ملالی ها همه روز دست به خود سوزی و به درگاه قانون مدنی تکیه می زنند نامی و نشان ندارند چون که ان ها وطن فروش نسیتند به مردم و خواهران خود به مادران خود دست نیاز به درگاه حکومت می شوند اما ان کجا و این کجا. از دولتمندان هم بو و بخار هم برنمی ایند چون که باید به دهل بیگانه ها برقصند و گر نه ؟

  • په افغانستان کی انتحاری قهرمان کیژی. شاشه کووم په افغان نوم او به افغان کلچر.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس