صفحه نخست > دیدگاه > آيا حملات برون مرزی عليه تروريست ها آغاز شده است؟

آيا حملات برون مرزی عليه تروريست ها آغاز شده است؟

محمد اسحاق فياض
چهار شنبه 30 جولای 2008

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

پس از آن كه تنش هاي سياسي ميان كابل و اسلام آباد بالا گرفت، امريكا و ناتو نيز فشارهاي سياسي خود را بالاي پاكستان افزايش داد تا اين كشور را راضي نمايد كه اجازه دهد نيروهاي ائتلاف و ناتو عمليات هايي را در داخل پاكستان عليه پايگاههاي تروريست ها انجام دهند، اما تاكنون علي رغم اين اين فشارها، دولت و ديگر مقامات پاكستاني تسليم اين خواسته ها نشده اند و اجازه نداده اند كه حملات برون مرزي در داخل خاك پاكستان صورت گيرد.
از جمله جنرال پرويزمشرف درآخرين واكنش دراين زمينه هشدار داد، عملیات نظامی نیروهای خارجی را در خاک پاکستان تحمل نخواهد كرد و درصورت هرگونه تهاجم ، حق پاسخگوئی دارد.

جالب اين است كه مشرف نفوذ عوامل پاكستاني و نيز نفوذ تروريست ها را به داخل افغانستان بارديگر كاملا انكار كرد ودر گفتگو با هارلن اولمن از مشاوران گروه فکری آمریکا در اسلام آباد گفت: از پاکستان به نیروهای خارجی مستقر در افغانستان هیچ حمله ای نمی شود! اما نیروهای خارجی به مناطق مرزی پاکستان نفوذ می کنند که موجب نگرانی است.پرویز مشرف تاکید کرد کشورش ادامه این حملات را در آینده به هیچ وجه تحمل نخواهد کرد.

برخلاف اين واكنش ها دي هوپ شفر دبيركل ناتو سه روز پيش به افغانستان سفر كرد. او دراين سفر بارديگر از تشديد فعاليت هاي طالبان در نوار مرزي افغانستان و پاكستان اظهار نگراني كرد و جلو گيري از اين گونه فعاليت ها را نياز به يك عزم جهاني دانست. او در مصاحبه اي گفت: " برای جلوگیری از تجمع ستیزه جویان گروه طالبان و القاعده در مناطق مرزی پاکستان، به تلاشهای جهانی نیاز است". او حضور اين نيروها را درايالت سرحد يك تهديد بين المللي دانست و گفت:" ستیزه جویانی که در مناطق مرزی پاکستان تجمع کرده اند، نه تنها برای منطقه، بلکه تهدیدی برای جهان هستند، آنچه مرا نگران می کند این است که در این مناطق مناطق مرزی پاکستان تنها پاکستانی ها نیستند، شهروندانی از دیگر جاها نیز در آن حضور دارند، من فکر می کنم این موضوع نه برای پاکستان، نه برای افغانستان و نه هم برای جامعه جهانی قابل قبول است که شاهد تجدید قوای این افراد در آنجا باشیم. اینها نه تنها در پی نا امن کردن پاکستان و افغانستان هستند، بلکه برای همه جوامع خطر ایجاد می کنند".

باتوجه به اين فرايند از تحولاتي كه درمنطقه رخ داده است، حمله موشكي صبح ديروز در منطقه اعظم ورسك سئوالات متعددي را برانگيخته است و بسياري از تحليل گران اين سئوال را مطرح مي كنند كه آيا حملات ناتو از خاك افغانستان به داخل پاكستان آغاز شده است؟

روز دوشنبه، 28 جولاي رسانه های خبری پاکستان به نقل از مقامات این کشور گزارش کردند که یک فروند موشک به خانه ای در مجاورت یک مدرسه دینی در روستای اعظم ورسک، واقع در منطقه وزیرستان جنوبی پاکستان اصابت کرده و در نتیجه آن، شش نفر کشته و شماری دیگر زخمی شده اند.

به نقل از یکی از مقامات محلی شهر تانک، در ایالت سرحد شمال غرب پاکستان، گزارش شده است که تلفات این حمله چند غیرنظامی، از جمله تعدادی زن و کودک بوده اند اما منابع رسمی در این مورد خبری منتشر نکرده اند.برخی از ساکنان محلی گفته اند که ساختمانی که هدف قرار گرفت خانه یکی از اعضای قبایل منطقه بوده و شبه نظامیان مسلح نیز گاه در آن اقامت می کرده اند وشبه نظامیان طالبان و نفرات وابسته به شبکه القاعده و افراد بومی حامی آنان در این منطقه فعالیت دارند.

جالب اين است كه تاكنون هيچ كس اين حمله را به عهده نگرفته است و هنوز عامل این حمله مشخص نیست و معلوم نشده است که آیا شبه نظامیان وابسته به طالبان و یا نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در افغانستان به پرتاب موشک به سوی این روستا مبادرت کرده اند. اما برخی از ساکنان اعظم ورسک گفته اند که قبل از وقوع انفجار، صدای هواپیماهای نظامی را از سوی مرز افغانستان شنیده اند و به نظر آنان، حمله موشکی توسط هواپیماهای آمریکایی صورت گرفته است.

احتمالا اظهارات افراد محلي راست باشد و اين حمله ممكن است از سوي نيروهاي ائتلاف و يا ناتو صورت گرفته باشد زيرا اگر نيروهاي پاكستاني اقدام به چنين عملي مي كردند براي جلب توجه كشور هاي خارجي هم كه شده آن را رسما اعلام مي كردند.

اما سئوال اساسي اين است كه اگر اين حمله از سوي نيروهاي خارجي مستقر درافغانستان صورت گرفته باشد، چرا آنان مهر سكوت را برلب زده اند و دربرابر اين حمله سكوت اختيار كرده اند؟ آيا واقعا نيروهاي ائتلاف و ناتواز واكنش پاكستان دربرابر حملات برون مرزي بالاي پايگاههاي تروريست ها در ايالت سرحد مي هراسند؟

يكي از روزنامه هاي افغانستان چند روز پيش گزارش تحليل گونه اي را به نشر رساند كه دران امده بود،همه از پاکستان می ترسند، حتي ناتو.

اين روزنامه نوشته است: به نظر می رسد که غرب هنوز به پاکستان اعتماد دارد و نمی خواهد در برابر تروریزم که هر روز باعث کشتار مردم ملکی، سربازان خارجی و افغان در افغانستان و نیز باعث اجرای عملیات خرابکارانه و انتحاری در سراسر جهان می شود، واکنش مناسب نشان دهد تا این مشکل به صورت ریشه ای حل گردد.دیپلوماسی پاکستان در عرصه سیاست داخلی و خارجی آن کشور با توجه به تجارب سال های اخیر یکی از قویترین دیپلوماسی های منطقه است. پاکستان یکی به میخ می زند یکی به نعل و هیچ کس هم نیست که جرأت و صداقت این را داشته باشد تا مشت پاکستان را باز کند وصریحا به حکومت آن کشور در مورد سیاست های دو پهلو اش هشدار دهد.

به نظر اين روزنامه دو عامل سبب هراس غربي ها از حملات مستقيم نيروهاي ناتو و ائتلاف به پايگاههاي تروريست ها در پاكستان است،هراس از برانگیخته شدن احساسات ناسیونالیستی و مذهبی كه ممكن است باعث تقویت صفوف طالبان و تروریستان شود و ديگري نگرانی در مورد سلاح های هسته ای پاکستان است، زيرا ادامه حملات هوايي بالاي تروريست ها درپاكستان مكن است منجر به بي ثباتي دراين كشور گردد و سلاح هاي اتمي پاكستان به خطر افتد.

با توجه به اين تحليل اگر واقعا غربي ها از حمله برپايگاههاي تروريست ها در پاكستان هراس دارند، چرا بارها تاكيد كرده اند كه يگانه راه حل تضعيف تررويسم در منطقه حمله به پايگاههاي امن تروريست ها در ايالت سرحد است؟ آيا نيروهاي خارجي مستقر درافغانستان توان ريسك حمله برپايگاههاي تروريست ها در ايالت سرحد را ندارند؟ و يا ريسك و دردسر حمله به اين مناطق كمتراز ادامه بحران تروريسم در افغانستان است؟

سئوال اساسي ديگر اين است كه اگر ناتو با اين گونه حملات مخفيانه و ضعيف بالاي پايگاه هاي تروريست ها در ايالت سرحد ادامه دهد، هيچ دستآوردي را نصيب خواهد شد؟ روشن است كه ناتو با اين گونه سكوت و حملات ضعيف هيچ دستآوردي را از حمله برپايگاههاي تروريست ها در ايالت سرحد بدست آورده نمي تواند و اين گونه حملات ضعيف جز اين كه حساسيت هاي سياسي و منطقه اي را ميان افغانستان و پاكستان تشديد نمايد نتيجه ديگري را دربر نخواهد داشت.

به هرحال اين سئوال هنوز بي پاسخ مانده است كه ايا حمله موشكي ديروز دراعظم ورسك كار نيروهاي ناتو يا ائتلاف بوده است؟ اگركار آنان بوده است پس چراآنان سكوت اختيار كرده اند و مسئوليت اين حمله را بردوش نگرفته است؟ آيا دولت افغانستان و اردوي ملي دست به چنين اقدامي زده است؟ اينها سئوالاتي است كه هنوز پاسخ روشني نمي توان داد و بايد منتظر ماند كه كه چه واكنش هايي از سوي پاكستان ديده مي شود.

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • بلی عملیات بطور آزمایشی آغاز شده اما اینکه از گزارش و افشای آن تا حال خود داری شده ، متوجه به عکس العمل از جوانب ذیدخل در قضیه است. پاکستان نظر به اظهارات خودش ، قربانی تروریست هم شده و تا حال خسارات جانی و مالی را ازاین ناحیه متحمل شده است. این اظهارات سند معتبر برای حمله ای به ناتو میباشد، که پاکستان در طی هفت سال نتوانست کوچکترین پیشرفت را در مبارزه با تروریزم از خود نشان میداد.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس