صفحه نخست > کابل پرس ورزشی > شطرنج > اسطوره جنجالی شطرنج در گذشت

اسطوره جنجالی شطرنج در گذشت

علی جواد دهقان
شنبه 19 جنوری 2008

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

انتخاب تیتر در مورد این خبر بسیار سخت است، چرا که خصوصیات بسیاری از منفی و مثبت در وجود این استاد بزرگ شطرنج جمع شده بود که می توانست به تنهایی برای خود تیتر باشد ولی به همین تیتر اکتفا کردیم.

خبر:
رابرت جیمز فیشر یا همان باب فیشر معروف دنیای شطرنج پنجشنبه 18 جنوری در بیمارستانی در کشور ایسلند درگذشت. علت مرگ بابی از سوی سخنگوی او در بیمارستان اعلام نشد ولی بنظر می رسد که بیماری کلیوی او دلیل اصلی بستری شدنش و متعاقب آن مرگش باشد.

اما باب فیشر که روزگاری برای خود نامی بود که بود؟
بابی در سال 1944 در شیکاگو به دنیا آمد. نابغه دنیای شطرنج در چهارده سالگی قهرمان شطرنج ایالات متحده آمریکا شد و در پانزده سالگی به درجه استاد بزرگی این رشته رسید که می توان گفت او جوانترین استاد بزرگ این رشته است.

عمده معروفیت فیشر به سال 1972 میلادی باز می گردد، تا پیش از این سال اسپاسکی در عرصه جهانی شطرنج یکه تازی می کرد. این سالها مصادف با سالهایی بود که جنگ سرد جریان داشت و باب فیشر به نمایندگی از دنیای غرب به مصاف شطرنجباز بلوک شرق رفت و توانست او را شکست دهد. اسپاسکی که اکنون نیز زنده است در پی شنیدن خبر درگذشت فیشر از رقیب دیرین خود به نیکی یاد کرد. می گویند که تاثیر این پیروزی فیشر حتی باعث شد که ورزش شطرنج نیز بیشتر از گذشته مورد توجه رسانه ها قرار بگیرد. فیشر نامدار چندسال بعد حاضر به رویارویی با کارپوف که یک شطرنج باز جوان روس بود نشد و عملا قهرمانی اش را به او واگذار کرد و سبب شد که بار دیگر روسها به سطح اول شطرنج بازگردند.

فیشر در سال 1992 و در مسابقه ای نمایشی به مصاف اسپاسکی رفت که این مسابقه در خاک یوگسلاوی سابق برگزار شد، از همین جا بود که فیشر خود را بیشتر درگیر حواشی ورزش کرد چرا که این مسابقه از سوی نهادهای رسمی شطرنج دنیا مورد تحریم قرار گرفته بود.

فیشر علنا به رویارویی با دولت آمریکا برخاسته بود و باعث تبعید خودخواسته خود به خارج از آمریکا شد. منابع خبری می گویند که او مدتی را بصورت پنهانی و برای در امان ماندن از دست سرویس های امنیتی آمریکا در ژاپن سر کرده بوده است و سپس به ایسلند رفته است و تابعیت این کشور را کسب کرده است تا از استرداد به کشور سابقش دور بماند.
عقاید یهودستیزانه و در پی آن انکار هولوکاست و همچنین حمایت از حملات 11 سپتامبر و گروه تروریستی القاعده سبب شدند تا چهره این نابغه شطرنج دچار خدشه های فراوانی شود و او را بیشتر از گذشته به انزوا بکشاند.

نظر استاد اسماعیل جمشیدی را نیز در این باره جویا شدیم که فرمودند:
وفات بابی فیشر قهرمان جهان شطرنج را به همه شطرنج بازان تسلیت می گویم و خدمت وی را در راه گسترش شطرنج در جهان با ارزش دانسته و درگذشت ایشان را ضایعه بزرگی به خانواده شطرنج جهان می دانم.

گالری عکس

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • درست است که بابی فیشر در 14 سالگی بازی قرن را به نمایش گذاشت. برد و قهرمانی فیشر را میتوان مدیون بازی تهورانه او دانست. یک افسوس باید امریکایی ها بگویند که یک نام در جهان شطرنج داشتند و قدرش را ندانستند. ولی مرگ فیشر هیچ وقت ضایعه بزرگ به جهان شطرنج شده نمیتواند زیرا او برای همیشه دست از شطرنج کشیده بود. آقای جمشیدی هم بلا میکند. نظریاتش هم مانند گذارشاتش طنز تلخ است.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس