Kabul Press, World Media Home, Associated with RAHA in exile

 

 

No Censorship!

Letter to Editor

RAHA PEN CLUB, Afghanistan Centre

English

Portuguese

Spanish

Pashto

E- Afghanistan/Web Hosting

پر خواننده ترين سايت اينترنتی افغانستان

کابل پرس من!

برای مطالعه ی تازه ترين اخبار جهان اينجا را کليک کنيد

خبری، تحليلی و انتقادی

کابل پرس می خواهد تحولی در عرصه ی ژورناليزم افغانستان باشد

پایان جمهوری چند صدایی

کریم خرم و پیمان های پشت پرده

مير حسين مهدوی

اشاره: اگر آقای وزير نسبت به اين نوشته اعتراضی داشته باشند، بر اساس قوانين ژورناليزم، در سايت کابل پرس، پاسخ ايشان نشر خواهد شد.

نخستین بار کریم خرم را در دفتر پیر سید احمد گیلانی دیدم. در آن زمان ایشان مسئول دفتر سیاسی پیر صاحب بود. قبل از ملاقات با پیر صاحب ، تقریبا ساعتی را با آقای خرم روی مسایل سیاسی و فرهنگی گفتگو کردم. دانش سیاسی و فرهنگی ایشان ، علاالرغم مقامات نسبتا عالیه ای که بعدها نصیب شان شد ، بسیار مقدماتی است. ایشان از محصلین انجنیری پلی تخنیک کابل بوده و بعد از رهایی از زندان به پاکستان رفته و در آنجا همکاری اش را با حزب اسلامی آغاز می نماید. در سال 1367 ( هجری – شمسی ) به فرانسه رفته و در آنجا به تحصیل در رشته علوم سیاسی پرداخته و در این رشته فوق لیسانس گرفته است. ایشان پس از مراجعت به وطن وارد حوزه همکاری و همگامی با پیر سید احمد گیلانی شده اند.

  اداره موقت با تصویب قانون آزادی بیان ، نخستین گام عملی خود را جهت متفاوت نشان دادن نظام سیاسی جدید با نظام های قبلی برداشت.  واقعیت امر اینست که اساسی ترین دست آورد حکومت جدید ، اعطای آزادی های مدنی قلمداد می شد و در این راستا ، حق آزادی اندیشه و بیان نخستین نمایش دشوار این حکومت برای ایجاد فضای مدنی مناسب بود. شعار آزادی بیان خط سرخ حاکمیت بود. یا باید آزادی بیان می توانست راه دشوار عبور از حاکمیت تک صدای را طی کند یا مجموعه حاکمیت با چالش جدی مواجه می شد. نبودن پیش زمینه های لازم اجتماعی و نیز توسل تظاهر آلود متصدیان این قانون به مقوله آزادی های مدنی ، زمینه به شکست انجامیدن این اراده حکومتی را مهیا کرد. تصویب این قانون ، بدون تهیه و تدارک پیش زمینه های لازم ، نشان گر تظاهر حاکمیت جدید به دموکراسی غربی بود. این قانون ، با داشتن چالش های فراوان حقوقی و سیاسی سر انجام منشاء گرم شدن بازار مطبوعات شد. البته این کارهم در نوع خود حسن است. پس از حکومت های تک صدایی جهادی و طالبانی شروع به کار نزدیک به یک صد نشریه می تواند به خودی خود نشان گر یک تحول باشد. البته که بحث آزاد بودن واقعی این نشریات و وجود یک قانون مطبوعات فراگیر ، اسباب تداوم و توسعه این تحول را به صورت جدی فراهم می کرد که متاسفانه جای این اسباب در سرزمین ما خالی بود. یک صد نشریه به ظاهر آزاد فضای سیاسی و فرهنگی کابل را دچار حیرت کرد. البته اکثر این نشریات دارای صدای واحدی بودند. تقریبا بیش از نود در صد این نشریات کپی کمرنگی از نشریه " پیام مجاهد" ارگان نشراتی جمعیت اسلامی بودند. اما با اینهمه حضور فیزیکی این نشریات می توانست به مفهوم این باشد که حد اقل امکان عرضه صدای متفاوت وجود دارد.

داکتر سید مخدوم رهین ، از نظر تئوریک به خوبی توانست لزوم آزادی بیان را تشریح کند. تلاش های وی هرچند در جهت تحقق دموکراتیک جلوه دادن کلیت نظام بود اما این تلاش توانست ثمرات خوبی را نصیب جریان آزادی بیان در جامعه ما بنماید. وی علاوه بر ایجاد سهولت برای صدور جواز نشریات مکتوب و مصور، فضای تک صدایی را در خود وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز شکست. شاید این گفته من برای تعدادی از مخالفان وی خوشایند نباشد اما واقعیت اینست که رهین در مقایسه با بسیاری از وزیران اداره موقت و دولت موقت ، یکی از با سواد ترین ها بود. فراموش نکنیم که رهین در شرایط بسیار خاصی سکاندار اداره فرهنگ کشور شده بود. به نظر من حفظ شعار و حرکت های سمبلیک به خودی خود می تواند حرکت های مثبتی در کارنامه این وزیر باشد.

مهم ترین وجه مثبت رهین ، در دو اداره موقت و دولت موقت ، ایستادن وی در برابر جریان های تمامیت خواه و اصول گرا بود. وی با عبد رب رسول سیاف عملا در حال نبرد و ستیز بود. ستیز وی در پاک سازی چهره های اصول گرا از بخش های وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز شایسته تقدیر است. حفیظ منصور، تفنگ اندیش ترین چهره جهادی در اداره موقت به عنوان رئیس رادیو و تلویزیون انجام وظیفه می کرد. وقتی که رهین حکم عزل وی را فرستاد ، تفنگ داران شورای نظار ریاست تلویزیون را محاصره کردند و اجازه ندادند که متن این حکم توسط تلویزیون و رادیو نشر شود. وزیرفرهنگی که تلویزیونش به خاطر عزل و نصب یک رئیس محاصره نظامی شود نمی تواند وزیر پر قدرتی برای اجرای دیدگاهها و نظریاتش قلمداد شود. بعد از این تحول ، عزل رئیس آژانس باختر و جایگزینی آقای مینوی به جای آقای توحیدی نیز تقریبا عین همان جنجال حفیظ منصور را به همراه داشت. مخالفت های آشکار رهین با آقای سیاف ، بخش بزرگی از شورای علمای جهادی – طالبی را در برابرش شوراند. وی سرانجام اجازه داد تا موسیقی با صدای زن از رادیو و تلویزیون نشر شود. کارمندان زن تلویزیون مجبور به حفظ شئونات سختگیرانه نباشند و تریبون های عمومی از سلطه چهره های پرقدرت و پرنفوذی مثل سیاف خارج شود. هر کدام از این حرکت ها به ساعت ها جدل و جدال منتج می شد اما رهین راهی را که انتخاب کرده بود ادامه داد. مخالفت اقای رهین با بنیاد گرایی ، هر دلیلی داشت اما ذات این تقابل ، می توانست برای جریان ازادی بیان بسیار مثبت واقع شود. اولین مواجه قانون آزادی بیان با یک آزمون عملی ، توقیف نشریه آفتاب بود. توقیف آفتاب با دستور مستقیم کرزی صورت گرفت. البته کرزی هم تحت فشار شدید مولوی شینواری ، رئیس وقت ستره محکمه و شورای علمای دولت و شورای علمای شورای نظار – به صورت مشترک -  مجبور به صدور این دستور شده بود. بازیگران پشت پرده در توقیف آفتاب جریان های دگم اندیش و اصول گرا بودند. آقای سیاف در نخستین واکنش رسمی نسبت به توقیف آفتاب ، این نشریه را منبر کفر و مرا کافر خواند. در چنین فضایی ، آقای رهین برای دفاع از حد اقل حقوق انسانی و اساسی برای من دریغ نورزید. وی در حالیکه سیاف و تیم حاکم بنیادگرایان دربرابرش ایستاده بودند و هر آن ممکن بود که دفاع از من به معنی دفاع وی از یک مرتد تلقی شود ولی باز هم وارد معاملات سیاسی نشد.

البته مراد من از بیان این نکات ، نه دفاع از رهین است و نه قصد ارزیابی کارنامه وزیر پیشین اطلاعات و فرهنگ را دارم. چرا که این بررسی مجال مناسب تری را می طلبد. تنها می خواستم نشان بدهم که چه کسی قبل از آقای کریم خرم سکاندار اداره فرهنگ کشور بوده است.

به باور من ،  حضور خرم در وزارت اطلاعات وفرهنگ به معنی تسلیم شدن کرزی در برابر بنیادگرایان و افراط گرایان می باشد. کرزی آزادی بیان و فضای مناسب رشد وبالندگی فرهنگ مدنی را قربانی معاملات  سیاسی با جناح های افراطی بنیاد گرا نظیر سیاف و جمعیت اسلامی و شاخه های افراطی خارج از حاکمیت نظیر حزب اسلامی و طالبان نموده است. آقای خرم بر اساس یک معامله پارلمانی کرزی با سیاف و تیم اصول گرا  در پارلمان توانست کرسی وزارت را بگیرد. اصولا انتخاب آقای خرم هیچ ملاک و معیاری جز راضی کردن سیاف و سیاف های خارج از حاکمیت ندارد. با این توضیح این حرکت آقای کرزی از یک نظر به معنی عقب نشینی در سنگر مبارزه با ایجاد جامعه مدنی و از منظر دیگر به معنی اعلام پایان جمهوری چند صدایی است.

آقای خرم ، نه فرهیختگی کار در گستره اندیشه را دارد و نه سواد لازم برای مدیریت یک دستگاه فرهنگی را. تصور می کنم آقای خرم در تنها چیزی که می تواند احتمالا توفیقات فراوانی جلب کند ، توسل به سرکوب و خشونت است. چیزی که احتمالا آقای خرم بابت انجام آن تعهد سپرده و برای اجرای آن ردای وزارت به تن کرده است. مدیریت جریان آزادی بیان به تساهل و تسامح و دانش گسترده فرهنگی ضرورت دارد که متاسفانه هیچ کدام از آن ها در آقای خرم نیست.  ایشان تنها به اسباب خشونت گستری و توسل به قرائت واحد طالبانی از اسلام و انسان مسلح هستند که گمان می کنم برای بستن گلو ها و گلوگاهها اسباب کافی در اختیار دارند. سخن آخر اینکه باید بابت این معامله غم انگیز و اعلام پایان جمهوری چند صدایی به آقای کرزی تسلیت گفت.

برای نوشتن نظرات اينجا را کليک کنيد

 

اگر می خواهيد سايت اينترنتی مخصوص خود را داشته باشيد!

اگر بدنبال افزايش اعتبار می باشيد!

و اگر ارتباطات گسترده و ارزان می خواهيد

نوشته شده در روز  13 سنبله سال  1385 - ساعت 24 به وقت کابل

آگهی و اعلان شما در اينجا

دريافت کتاب افغانستان الکترونيکی (ميزبانی وب)

ثبت قلمرو اينترنتی

طراحی وب

ميزبانی حرفه ای وب

پنج هزار مگابايت فضا

دوهزار و پنجصد ايميل

دارای تمام امکانات امنيتی

پهنای باند صد و پنجاه گيگابايت

تماس:      0799390025

 

وزير فرهنگ با انديشه ی طالبانی

من نمی خواهم زنان از من عکس و فلم بگيرند

به قلم سردبير

صفحه ی نخست

Top Global Newspapers: Asia    Latin America    Africa   Europe   USA    Canada    Australia  

فقط با ذکر ماخذ، نام نويسنده و  تاريخ انتشار می توانيد از مطالب ، عکس ها و آثار ديگر در کابل پرس استفاده کنيد                Members Login

As the mind has no boundaries, the RAHA concept does not have frontiers and is opposed to information and cultural control by global communication entities whether media conglomerates, states or local governments, or religions


Kamran Mir Hazar: Editor-in-Chief / Afghanistan/ Kabul/ Mobile: 0093 799390025/ Email: editor at kabulpress.org

info at kabulpress.org   reader at kabulpress.org

Copyright© Kabul Press, World Media Home 2004 -2006

کليه ی حقوق بر اساس قوانين کپی رايت  محفوظ و متعلق به سايت کابل پرس می باشد