گروه های قومی مختلف از جمله هزاره، تاجیک، اوزبیک، تورکمن، بلوج و نورستانی در به اصطلاح کشور فغانستان زندگی می کنند. بیشتر آنان بويژه هزاره ها با نسل کشی و تبعیض سیستاتیک توسط پشتون ها روبرو شده اند. حکومت تک قومی و گروه های تروریستی همچون طالبان و کوچی طالبان سیاست قبایل پشتون را دنبال می کنند که تاجیک به تاجیکستان، اوزبیک به اوزبکستان و هزاره به گورستان.
عکس از غفور صداقت
Photo credit: Ghafur Sedaghat
پذيرش > فرهنگی > "پدماوتی"؛ روایتی از توَهم تا واقعیت

"پدماوتی"؛ روایتی از توَهم تا واقعیت
پنج شنبه 7 جون 2018, بوسيلهى
فیلم "پدماوتی" به کارگردانی " سنجی لیلا بنسالی" (فیلمساز هندی)، پس از نمایش در حالی جنجالی و بحث برانگیز شد که، بسیاری از هندوهای افراطی تصور کردند، به ملکه "پدماوتی" - که نمادی از متانت و وفاداری هندوان در برابر بیداد " سلطان علاالدین خلجی" پنداشته می شود - اهانت شده است
در مورد "علاالدین خلجی" ( شاهی که گفته میشود احتمالن از دودمان خلجیان فارس و یاهم نیاکانش از ترکتباران افغانستانی بودهاند ) دو گونه دیدگاه وجود دارد؛ برخی ها او را شاه عادل، متدین و کشورگشا میدانند؛ اما برخی دیگر - به ویژه مخالفان وی - از او به نام سلطان ظالم ، اسکندر ثانی، مسلمان متعصب و خون خوار، چپاولگر و فرد جاه طلب یاد میکنند.
برای گرهگشایی ماجرای جنجالی این فیلم، خوب است پیش زمینهی تأریخی روایت " پدماوتی " را که در هالهای از توهم و واقعیت پیچیده شدهاست، اندکی مرور کنیم:
پدماوتی کیست؟
در "سیلون" (سریلانکای امروز) پادشاهی به نام " گندرسین" میزیست که، دختری نهایت زیبا و زیرک به نام " پدماوتی" داشت.
پدماوتی طوطیی به نام " هیرامن" داشت که، از قضا روزی از قفس رها شده و به دست برهمنی اسیر میشود. برهمن طوطی را که خیلی شیرین سخن است، به " رَتَن سِنگ " پادشاه " جیپور" میفروشد. طوطی از زیبایی ملکه پدماوتی به سلطان "جیپور" میگوید و پادشاه عاشق پدماوتی شده و سرانجام او را به زنی میگیرد.
سپس یکی از برهمنان هندو که "رگو" نام دارد و مخالف رتن سنگ است، از زیبایی مسحور کنندهی پدماوتی به سلطان "علاالدین خلجی" می گوید و خلجی نیز عاشق پدماوتی شده و برای دست یابی به ملکه به "جیپور" حمله میکند . رتن سنگ" در هنگام جنگ زخم مهلکی بر میدارد و از اثر آن می میرد.
پدماوتی که نمادی از وفاداری، دانایی و توانایی یک بانوی هندو در برابر همسرش است، از بیم دست یابی علاالدین به خودش(به روایتی) خودش را با چهل زن دیگر در آتش میاندازد و رسم "سِتی" را انجام میدهد.
پدماوتی؛ روایتی از توَهم تا واقعیت
نخستین سرایندهی داستان منظوم پدماوتی ، "ملک محمد جیسی" شاعر و صوفی قرن شانزدهم است.
باتوجه به نوع روایت، دیده میشود "پدماوتی" یک رویکرد تخییلی است که، در برههای از تأریخ (همزمان با دورهی زمامداری علاالدین خلجی ) با واقعیت عجین می شود و این روایت تخییلی با تأریخ بافت میخورد.
همان گونه که یاددهانی شد، " پدماوتی" یک روایت تخییلی است و نه تاریخی؛ زیرا کتابهایی که به نحوی تأریخ هند را بازگو کرده اند مانند: تأریخ محمدی، تأریخ فیروز شاهی، تأریخ مبارک شاهی، تأریخ اکبری، شاهنامه ی فتوح السلاطین و از همه مهمتر"امیرخسرو دهلوی" که خود شاهد جنگ "جیپور" بوده است، از "پدماوتی" ( پدمنی ) نام نبردهاست.
اما نکتهای در خورِ تأمل این است که، بیشتر نگارندهگان تأریخ هایی که از آنان نام برده شده است، مسلمان بودهاند و گمان میرود مؤرخان مسلمان هندی از بهر گرایش اسلامی و یاهم جلوگیری از بدنامی این شاه مسلمان ( سلطان علاالدین خلجی ) این راز ( داستانِ پدماوتی) را پنهان کرده باشند؛ اما در " تأریخ فیروز شاهی " که، سالها بعد و در زمان سلطان " فیروز شاه تُغلق" نوشته شده و بیشتر هم کاستیها و خودکامهگیهای علاالدین خلجی را بازگو کرده است، می توانست، حکایت عاشق شدن علاالدین بر پدماوتی را به مثابهی کاستی برجستهی خلجی درج نماید، که نکرده است و بر بنیاد این، احتمالن روایت " پدماتی"، روایت تخییلی "جیسی" شاعر است که، پسانترها به باور استورهیی هندوان مبدل شده است.
نگاه یک سویه در فیلم:
"بنسالی" ( کارگردان فیلم پدماوتی ) با نگرش تا جایی احساساتی و بیشتر هم زیر تأثیر نگرشهای دینی به بازتاب روایتهای تأریخی پرداخته است. وی تنها با نشان دادن، چهرهی خشن، خونخوار، جاه طلب و حریص و در کُل منفی از علاالدین، نتوانسته است تأریخ را به گونهی هنری بازتاب دهد؛ زیرا یکی از ویژهگی های فیلم های تأریخی بازتاب تأریخ به گونهی هنرمندانه با زبان تصویر است و نه تحریف واقعیت بر مبنای درک یک سویه و نگاه یک بُعدی، زیر تاثیر احساسات دینی و مذهبی.
واقعیت سازیهای ناهمگون:
بهرهجویی از موسیقی محلی امروز افغانستان در پارهای از موارد و بازخوانی آهنگ " من آمدهام وای وای" که، هردو پیشینه ی باستانی از نوع شعر و موسیقی باستان در دربار شاهان پارسی زبان هند را بر نمی تابد، به نوعی ناآگاهی کارگردان از پرداختن به جزییات تأریخی را میرساند و این نکته را به روشنی بیان میکند که " سنجی لیلا بنسالی " دست به واقعیت سازیهای ناهمگون در فیلم زدهاست.
هندوگرایی و مسلمان ستیزی:
در این شکی نیست که، برخی از شاهان مسلمان در هند، به دلیل گرایشهای افراطی دینی و دهها عامل دیگر، بارها اموال و آثار تأریخی و فرهنگی هندوان را غارت کردهاند؛ اما یادمان نرود که، شماری از شاهان مسلمان، مانند: شاهان مغول، ارزنده ترین کارکردهای فرهنگی و تأریخی را از خود به یادگار گذاشته اند که، امروز هندیان ( هم مسلمانان و هم هندوان) مدیون این کارکردها اند.
اما در فلم "پدماوتی" " رتن سنگ " پادشاه راجپوت "جیپور"، به دلیل گرایشهای دینی اش، هندوی فداکار، دلیر، جوانمرد، عادل و چهرهی مثبت به تصویر کشیده شده؛ ولی بر عکس "علاالدین خلجی" مسلمان مستبد، خونخوار، بخیل، سیطرهجو و نا جوانمرد بازتاب یافته، و این دریافت زمانی در اندیشهی بیننده بیشتر جان میگیرد که، شخصیت "رتن سنگ + پدماوتی" در برابر "علاالدین خلجی" قرار داده میشود.
صحنه آراییهای شگفت:
یکی از ویژه گی بارز " پدماوتی " ، صحنه آرایی های شگفت این فیلم، چه در دربار "علاالدین" و چه در دربار" رتن سنگ " است. فضا های مجازی نزدیک به واقعیت، از جاذبههای مهم این فرآوردهی سینمایی است.
نقش آفرینیهای جذاب:
نقش آفرینی های "رضا مراد" ، "شاهد کپور" ، "دیپیکا" و " رنویرسنگ" در " پدماوتی " جذاب و چشمگیرتر از دیگران است.
فرجام سخن:
در کُل فیلم " پدماوتی " ( پدمنی ) افزون بر لغزشهای تأریخی، یکسویه نگری، به گونهای مسلمان ستیزی و آمیزش تخییل با استوره است؛ چیزی که امروز به یک حساسیت انکار ناپذیر میان هندوان و مسلمانان مبدل شده و روند نقد واقعبینانه از تأریخ را سخت متأثر کردهاست.
IP Plans: Best Cloud Web Hosting
br>Domain Registration - Search and register your domains with IP Plans
Fresh Cloud Shared Hosting with IP Plans
Fully Managed Cloud and SSD VPS with IP Plans
Fully managed Dedicated Servers with IP Plans

آنلاين بنگريد : کابل پرس
66 تن همین اکنون این صفحه کابل پرس را باز کرده اند
پذيرش > فرهنگی > "پدماوتی"؛ روایتی از توَهم تا واقعیت